TRAIL RUNNING A LA COMARCA DE L'URGELL

La comarca de l’Urgell té una extensió de 586 km2, més de 35.000 habitants i comprèn 20 municipis, 21 agregats i 2 Entitats municipals Descentralitzades. Creuen la comarca un total de tres rius: el Sió, l’Ondara i el Corb. El canal d’Urgell va transformar les terres seques de la comarca en una de les zones més riques del país. L’Urgell té tres importants nuclis que el vertebren i que aglutinen una bona part de l’activitat econòmica: Agramunt, Bellpuig i Tàrrega (capital de la comarca). Posseeix una economia de base agrícola i ramadera, complementada per la indústria (metall, alimentària). La història ha deixat la seva empremta a la comarca amb grans joies arquitectòniques com el monestir de Vallbona de les Monges, dins de la Ruta del Cister. Els pobles de la comarca conserven els costums, les tradicions i propostes de festa i de lleure com la Festa de la Verema i el Vi de Verdú,la Processó dels Dolors de Bellpuig, les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola,la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega,la Fira del Torró i la Xocolata d’Agramunt.

Media distancia

TRAIL SERRA DEL TALLAT

Distància total: 18 km

Desnivell positiu: 500 m.

Punt de sortida: Rocallaura

Punt d’arribada: Rocallaura

Altitud mínima: 590 m.

Altitud màxima: 790 m.

Descripció de la ruta

SERRA DEL TALLAT

Recorregut circular per la zona més alta de la comarca de l’Urgell, amb pujada al cim més alt, el Tossal Gros de Vallbona (804 m). Passarem pel Santuari del Tallat amb molta tradició i pels pobles de Rocallaura i Montblanquet. La zona és potser la més boscosa de tot l’Urgell i té un excel•lent mirador de la comarca
veïna, la Conca de Barberà.

Les indicacions que seguirem durant tota la ruta són les del PR-C58, de color groc i que trobarem en el abalisament de la ruta a pràcticament cada cruïlla. La ruta transcorre principalment per pista ample i a excepció dels 200 metres que hi ha des de la pista fins el cim del Tossal Gros es pot fer en BTT.

Sortim en baixada de davant de l’Ajuntament de Rocallaura i després de creuar la carretera trobarem el plafó explicatiu de la Serra del Tallat. Continuarem pel Camí dels Hostalets que en pujada constant ens portarà a través del Bosc de la Serra del Manantial fins el Pla del Bisbe i arribant finalment al Santuari del Tallat km 4 des d’on podrem gaudir d’espectaculars vistes. Retrocedim uns 150 metres per recuperar el camí i girem a ma esquerra per continuar la ruta. Vorejarem camps de blat i tornem a entrar al bosc. Passarem pel Cap de Coll i haurem d’estar atents per agafar un sender estret que ens conduirà al cim de la comarca, el Tossal Gros de Vallbona (804 m). Retrocedirem 500m per agafar la pista que ens portarà a creuar la línia del parc eòlic. És impressionant veure de tant a prop com aquests aerogeneradors giren els dies de vent. Travessem diagonalment la pista del parc eòlic i seguim un camí que surt al costat de l’aerogenerador núm. A2.3. Pugem per un terraplè, voregem un camp i seguim entre aquest i el bosc i ens encarem al nord. Sortim del bosc, passem pel Fondo de Blancafort i arribem al poble de Montblanquet. A ma esquerra trobarem uns antics rentadors. Travessem el bonic i cuidat poble i sortim per la Carretera dels Omells. Seguirem a ma dreta en direcció a la Serra del Manantial i entrem en un bosc. Passats uns 500 metres trobarem un corriol de pedra seca a mà esquerra. Aproximadament al km 14 i a uns 200 metres cap a l’esquerra hi ha l’Observatori d’Artilleria de la L2, que opcionalment fora de la ruta podrem visitar. En el km 16 passarem una cruïlla i retornem a l’esquerra pel camí inicial a Rocallaura.

A Rocallaura trobarem l’Esglèsia de Sant Llorenç, del s. XIII d’estil de transició romanicogòtica, el Castell del s. XII i el Santuari del Tallat del s. XIII, antic santuari d’estil gòtic florit i mirador impressionant de les comarques que hi conflueixen, amb zona de lleure i d’esbarjo.

A Montblanquet hi trobarem l’Esglèsia Romànica de Sant Andreu, de línies cistercenques, s. XIII, i la zona de descans de la Font Vella.

 

Informació addicional:

Es poden reservar esmorzars al bar Rocallaura Café per Whatsapp al 622160552 o al 633322830 o al mail rocallauracafe@gmail.com.

www.larutadelcister.info

www.viuvallbona.com