TRAIL RUNNING AL SOLSONÈS

El Solsonès és una comarca prepirinenca, en la qual es compaginen els camps de cultiu amb les grans extensions de bosc, els rius, les fonts i els paratges esquerps de l’alta muntanya. Dels quinze municipis, solament sis tenen nucli de població, ja que la major part del territori està format per masies disseminades, algunes de les quals són bells exemplars de les construccions característiques de la Catalunya rural dels segles XV al XVIII. El Solsonès, que per aquest motiu ha estat anomenat la comarca de les mil masies,  conserva les seves manifestacions folklòriques més ancestrals i la configuració d’un paisatge de naturalesa intacta. Lluny de les presses i el brogit de les grans ciutats, el Solsonès us convida a fer-hi estada; disposa d’un  ampli ventall d’establiments turístics (hotels, càmpings, cases d’agroturisme, apartaments turístics, albergs i refugis) i, per als més menuts, té cases de colònies i  granges escola. Ofereix la possibilitat que tothom pugui practicar tot tipus d’esports, i també descobrir les joies del romànic, del gòtic, del barroc, del modernisme o del neolític que poblen aquesta terra on l’home ha sapigut trobar l’equilibri entre ell i la terra que treballa.

Larga distancia

INTEGRAL DEL VERD

Distància total: 31 km

Desnivell positiu: 1800 m.

Punt de sortida: Sant Llorenç de Morunys

Punt d’arribada: Sant Llorenç de Morunys

Altitud mínima: 820 m.

Altitud màxima: 2283 m.

Descripció de la ruta (important detall de la tartera)

INTEGRAL DEL VERD

Sant Llorenç de Morunys és l’epicentre de l’activitat esportiva en el medi natural de la Vall de Lord. Aquesta vall està molt preparada per facilitar-te fer tanta activitat com vulguis, sol, amb amics i amb la família. A la seva web i a l’oficina d’informació hi trobaràs tanta informació com necessitis.
Aquest track que et proposem uneix tres de les rutes de senderisme existents, per tant serà fàcil de seguir si fem cas de les indicacions i per suposat el GPS amb el track que et facilitem.
És una ruta variada, dura i amb trams curts i tècnics on hauràs d’anar amb molta precaució, però en general es fa molt bé sempre que tinguis una molt bona condició física.
Podem dividir-la en dues parts: la part baixa fins arribar a l’alçada de la Coma, menys exigent, i la part alta que és la que ocupa la Serra del Verd amb fortes inclinacions que superen el 40% en molts trams.
Sortim de davant de l’Oficina de Turisme de la Vall de Lord pel carrer de les Comes, continuem pel carrer Prat Tomàs i en uns 100 metres ja trobarem a mà dreta la pista amb marques de GR corresponents al GR-1. De seguida arribarem a un pont de fusta que travessa el riu Cardener. Anirem per pista, guanyant alçada fins a l’ermita de Sant Lleïr de Casavella. A partir d’aquí, anirem canviant entre senders i pistes que ens deixaran córrer a plaer, passarem pel coll de Santa Creu i podrem, a mà esquerra, visitar l’ermita de Santa Creu del Roser (primera escapatòria per si alguna cosa no anés massa bé, direcció la Pedra, on seguint la pista trobarem de nou el track de baixada per tornar a l’inici).
Continuem pel Camí de les Valls de la Pedra i baixarem a creuar el riu Mosoll, arribarem a les runes del Minguell, que passarem per la dreta i planejarem fins un pal indicador on tindrem la segona escapatòria si seguim direcció la Coma (uns dos km fins trobar el track de retorn a l’inici).
A partir d’aquí és quan comença la segona part que indicàvem a l’inici, la part alta, i seguirem les indicacions a Cap del Verd. Aquest serà un bon moment per recarregar piles perquè a partir d’aquí i en 5 km guanyarem 1000 metres de desnivell positiu. De camí al cim passarem per la Borda del Pujol, gaudirem de les vistes de Roca Mira, i després des del Prat de les Saleres, on si és temporada hi trobarem vaques pasturant, ens acostarem a la fresca Font d’Urdet (opcionalment) per retrocedir uns 300 metres fins al prat, on continuarem mantenint altitud per travessar un bosquet alpí que ens deixarà al coll de Belitres. Girarem a l’esquera en pujada de prada i arribarem al cim del Cap del Verd (2284 m), cim també de la ruta i des d’on gaudirem d’espectaculars vistes de la Serra d’Ensija, del Pedraforca i de tota la Vall de Lord.
Seguint el track en clara direcció cap a la vall trobarem les indicacions de la tartera del Verd. El primer tram, uns 100 metres, és una mica perillós i cal extremar les precaucions, després ens deixarem anar per la tartera i haurem d’estar molt atents perquè a uns 350 metres ens haurem de desviar cap a la dreta per trobar poc després l’entrada al corriol que entra al bosc i que hem d’agafar (veure imatge). En cas de passar-nos de llarg, podrem continuar fins a baix de la tartera on trobarem el sender que a mà dreta ens portarà a trobar de nou el track.
El corriol ens durà a passar pel coll de Veís, coll de Virolet i trobarem la pista al coll dels Ordinaris que ens durà al coll de Coma Pregona. En continuat descens travessarem diverses vegades la pista i haurem d’estar atents a les dreceres per no passar-nos de llarg. Arribarem a la Coma per la vorera de la carretera i travessarem el cuidat nucli urbà que deixarem enrere quan trobem unes escales. A partir d’aquí tot seran pistes amples que aniran paral·leles al riu Cardener que quedarà a mà dreta primer, i a esquerra després de passar un tram curt de carretera. Seguirem les indicacions a la font de la Puda, que aviat sabrem a què deu el seu nom, i just abans d’arribar-hi creuarem el riu pel pont. Més avall passarem pel Càmping Morunys i seguirem per la pista que ens conduirà al fons del Camí de les 40 hores, on creuarem un torrent, i poc després en pujada arribarem de nou a Sant Llorenç de Morunys.

AIGUA: trobarem aigua per refrescar-nos en molts punts del camí i podrem recarregar-ne a la fresca font de l’Urdet a 2100 m d’alçada i també a la Coma on hi ha un bar a peu de carretera.